Örnek Olgu Sunumları

  • 5 yaşında erkek çocuk
    Yürümeye başladığından beri sık düşmesi var, yaşıtlarına göre oyunlarda geri kalıyor. Son zamanlarda anne ve babanın dikkatini çeken durum çocuğun merdivenden çıkarken tırabzana tutunma ihtiyacı hissetmesi ve oturduğu yerden kalkarken zorlanması, ayrıca baldırları da geniş. (Bu olgu genetik kökenli bir kas hastalığını düşündürebilir.)
  • 48 yaşında kadın
    3 ay öncesine kadar sağlıklı biriyken merdiven çıkarken ve oturduğu yerden kalkarken zorlanmaya başlıyor, güçsüzlüğü giderek artarken kollarını kaldırmada da güçlük başlıyor, bu yakınmalara ayrıca yutma güçlüğü de ekleniyor.
    (Bu olgu kas iltihabıyla giden (dermatomiyozit/polimiyozit) bir grup hastalığı telkin edebilir.)
  • 53 yaşında erkek
    5 ay önce çift görmeyle birlikte sağ göz kapağında düşme yakınmaları oluyor, bu yakınmalar genellikle akşama doğru yoruldukça daha belirginleşiyor, dinlendiğinde geriliyor. Günler içinde yakınmalarına yutma güçlüğü ekleniyor, konuşurken ve çiğnerken çabuk yoruluyor.
    (Bu olgu Myastenia Gravis denilen her yaşta görülebilen sinirden kasa geçiş bölgesini tutan bir hastalığı düşündürüyor.)
  • 17 yaşında genç kız
    Çocuklukta sık düşmesi var, spor derslerinde başarılı değil, benzer yakınmaları olan bir de bir erkek kardeşi var, ayak bilekleri çok ince ve ayak çukuru çok belirgin. Koşamıyor ve ayaklarını atarak yürüyor. Anne baba akraba (hala-dayı çocuğu).
    (Bu olgu genetik kökenli bir sinir ucu hastalığını düşündürebilir.)
  • 64 yaşında kadın
    15 gün önce gripal enfeksiyon geçiriyor ve ateşi çıkıyor. Bu durum geriledikten sonra 2 gün içinde önce ayak parmaklarından başlayan uyuşma-karıncalaşmaya yürüme güçlüğü ekleniyor ve nihayet yakınmalar ellerini de etkiliyor, son olarak da yutma ve konuşma bozukluğu başlıyor.
    (Bu olgu Guillain-Barré Sendromu denilen, her yaşta görülebilen, sinir kökleri ve uçlarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan ilerleyici bir hastalığı telkin ediyor.)
  • 72 yaşında erkek
    Tansiyon yüksekliği ve şeker hastalığı olduğu bilinen hasta bir yıl önce beyin damarı tıkanmasına bağlı felç geçiriyor. Sağ tarafı tutmayan hasta hastaneye yatırılıyor ve haftalar içinde felçli olan tarafında, kol ve bacakta spastisite denilen kaslarda kasılmayla giden sertleşme ortaya çıkıyor. Fizyoterapiden kısmi yarar görüyor.
    (Bu hasta inme sonrası kol ve bacakta gelişen kas sertleşmesine bağlı bir durumla karşı karşıya, tedavi etmek ve yapılan fizyoterapiyi kolaylaştırmak için Botulinum Toksini yani Botoks tedavisine aday.)
  • 38 yaşında kadın
    3 yıl önce sağ alt göz kapağında başlayan ve de aylar içinde sağ yanağa da yayılan kasılmalardan yakınıyor. Bu kasılmalar zaman zaman dursa da özellikle heyecanlandığında ve toplum içine girdiğinde artıyor.
    (Bu hastada Hemifasyal spazm denilen ve genellikle yüzün bir yarısında istemsiz kasılmalarla karakterize bir hastalık var. Bu kasılmalar Botoks ile tedavi edilebilir.)
  • 27 yaşında kadın
    Çocukluk yaşlarından beri başağrısı var, annesine migren tanısı konmuş. Kendisinin de başı ağrıdığında bulantı ve kusması oluyor, sessiz ve ışıksız bir ortamda dinlenme ihtiyacı hissediyor. Son 2 yıldır başağrıları bir ay içinde en az 2 hafta boyunca tekrarlıyor, bu dönemde hergün ağrı kesici kullanıyor.
    (Kronik migren tanısı alan bu olgu Botoks tedavisinden yararlanabilir.)
Leave a reply